Avondfotografie

Avondfotografie lange sluitertijd
Lange sluitertijd tijdens avondfotografie
Gradaties schemering en nacht.

De schemering en nacht bestaan uit verschillende gradaties. In de avondfotografie zijn het blauwe uur en het gouden uur erg populair bij fotografen.

Blauwe uur

Het blauwe uur is de benaming voor het verschijnsel dat ‘s ochtends, het uur voor zonsopkomst en ‘s avonds, net na zonsondergang bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een blauwe kleur aannemen. Het blauwe uur is een onderdeel van de schemering en duurt meestal slechts een tiental minuten.

Burgerlijke schemering

‘s Ochtends begint burgerlijke schemering als het middenpunt van de zon 6° onder de horizon is (dageraad) en eindigt met zonsopkomst.

‘s Avonds begint burgerlijke scherming met zonsondergang en eindigt wanneer het middenpunt van de zon 6° onder de horizon is (schemering).

Tijdens de burgerlijke schemering wordt het duidelijk licht aan de horizon.

Nautische schemering

Gedurende nautische schemering is de horizon duidelijk zichtbaar, maar kunstlicht is nodig om objecten te kunnen onderscheiden. ‘s Ochtends begint nautische schemering als het middenpunt van de zon 12° onder de horizon is en eindigt met zonsopkomst. ‘s Avonds begint nautische schemering met zonsondergang en eindig als het middenpunt van de zon 12° onder de horizon is.

In het algemeen eindigt nautische schemering als navigatie via de horizon op zee niet langer mogelijk is.

Astronomische schemering

‘s Ochtends begint astronomische schemering als het middenpunt van de zon 18° onder de horizon is en eindigt met zonsopkomst.

‘s Avonds begint astronomische schemering met zonsondergang en eindig als het middenpunt van de zon 18° onder de horizon is.

Vanaf het einde van astronomische schemering in de avond tot het begin van astronomische schemering in de ochtend is de lucht (afgezien van lichtvervuiling) donker genoeg voor het zien van maan en sterren.

Bron: Wikipedia

Delen: