Filters voor je camera

Er zijn verschillende soorten camera filters, hieronder vindt u een overzicht van enkele veelgebruikte filters:

  1. UV-filter: Een UV-filter is een van de meest populaire filters en wordt vaak gebruikt als een beschermend filter voor de lens. Het beschermt tegen stof, vuil en ultraviolette straling die de beeldkwaliteit negatief kan beïnvloeden. UV-filters zijn meestal transparant en hebben geen invloed op de kleuren of de scherpte van de opnames.
  2. Circulaire polarisatiefilter: Een circulaire polarisatiefilter is handig voor het verminderen van reflecties op niet-metalen oppervlakken, zoals water of glas, en verbetert de kleur diepte. Het filter laat licht door dat in een bepaalde richting is gepolariseerd en blokkeert licht dat in andere richtingen gepolariseerd is. Dit resulteert in een verbetering van de kleur en contrast in uw opnames.
  3. Neutral density (ND) filter: Een neutral density filter is een filter dat de hoeveelheid licht die de lens binnenkomt vermindert. Dit maakt het mogelijk om langere sluitertijden of grotere diafragma’s te gebruiken in fel verlichte situaties, waardoor bewegingsonscherpte of overbelichting voorkomen kan worden.
  4. Zonnekapfilter: Een zonnekapfilter, ook wel een lenshood genoemd, is een filter die op de lens bevestigd wordt en helpt om lensflare te verminderen. Het beschermt tevens de lens tegen stof, vuil en krassen.
  5. Infrarood filter: Een infrarood filter laat alleen infrarode straling door, die buiten het zichtbare lichtbereik ligt. Dit filter wordt gebruikt voor speciale effecten in de fotografie, zoals het creëren van dramatische sfeer in landschapsfoto’s of het vastleggen van beelden met een verhoogde infraroodrespons.
  6. Graduated neutral density filter: Een graduated neutral density filter is een filter met een overgang van donker naar licht. Dit filter is handig voor landschapsfotografie, waarbij het belangrijk is om de belichting tussen de hemel en de aarde in balans te houden. Het filter vermindert de hoeveelheid licht in specifieke delen van het beeld en verbetert het contrast en de kleur in de opnames.

Interesse in een filter? Klik hier.

Delen: