Focus stacking

Focus stacking is een techniek die in de fotografie wordt gebruikt om scherptediepte uit te breiden in een opname. Het is een manier om meerdere opnamen te maken van hetzelfde onderwerp. Elk met een verschillende scherpte-instelling. Deze kun je vervolgens combineren tot één opname met een grotere scherptediepte.

Het idee hier achter is om de scherpte op te nemen van verschillende delen van het onderwerp. Deze zijn vervolgens allemaal scherp in de uiteindelijke opname. Dit is handig als je een groot deel van het onderwerp scherp wilt hebben, maar ook als de scherptediepte van de lens beperkt is of als de omgeving niet toelaat om de scherpte op een specifiek punt te richten.

Focus stacking wordt vaak gebruikt bij macrofotografie, waarbij het belangrijk is om zoveel mogelijk details scherp te krijgen, maar ook bij landschapsfotografie en architectuurfotografie.

Er zijn verschillende manieren om dit uit te voeren, zowel handmatig als automatisch. Handmatig vereist het maken van meerdere opnamen met verschillende scherpte-instellingen en het bewerken van deze opnamen met speciale software, terwijl automatische focus stacking wordt uitgevoerd door de camera en software die aanwezig is in sommige high-end camera’s.

Bekijk ook eens dit filmpje op Youtube voor meer uitleg. Klik hier.

Focus stacking
Focus stacking macro

Wil je meer weten over HDR-fotografie? Klik hier.

Delen: