Fotografie inspiratie

Op zoek naar fotografie inspiratie? Fotografie is een hele leuke hobby maar “iedereen” komt wel op een moment dat je even geen inspiratie meer hebt. Juist dan is het belangrijk om iets nieuws te proberen of iets wat je al gedaan hebt maar dan net op een andere manier. Hieronder volgen een aantal tips om weer inspiratie te krijgen.

Zelfde locatie, ander moment:

Ben je al op een mooie locatie geweest om foto’s te maken? Probeer dezelfde locatie nog een keer te bezoeken maar dan op een heel ander tijdstip, een ander weerbeeld of zelfs in een heel ander seizoen. Je foto’s zullen een hele andere sfeer krijgen dan je voorgaande foto’s. Hou dus het weer in de gaten!

Seizoen fotografie:

In de fotografie heeft elk seizoen zijn charme. In de winter hebben we nog maar weinig sneeuw maar een beetje vorst in de natuur zorgt al voor hele mooie beelden. Ochtendmist zorgt voor een prachtig dromerig sfeertje. In de herfst kom je in de Nederlandse natuur mooie paddenstoelen tegen. In het begin van de herfst hebben de bossen prachtige gele, oranje en rode kleuren. In de zomer staat alles mooi in bloei en heb je meer kans op mooie zonsondergangen en zonsopkomsten. Kortom: trek er elk seizoen op uit!

Fotografie inspiratie
Paddenstoelen in de Herfst

Speel met de sluitertijd:

Door met de sluitertijd te spelen kun je beelden bevriezen of juist beweging laten zien. In de fotografie kun je dit mooi gebruiken of extra sfeer in de foto te krijgen. Als je overdag met een lange sluitertijd gaat werken dan heb je een ND-filter nodig anders zal je foto overbelicht raken. Je kunt dan het water zijde zacht maken wat zorgt voor een prachtige sfeervolle foto. In de avond heb je geen ND-filter nodig. Het is dan donker genoeg om met een lange sluitertijd te werken. Je kunt dan bijvoorbeeld mooie foto’s maken van langsrijdende auto’s. Je krijgt dan prachtige lichtsporen in de foto.

Fotografie inspiratie
Lange sluitertijden

Avondfotografie:

Avondfotografie in mooie steden is ook erg leuk om te doen. Voor goede kwaliteit foto’s is het belangrijk om de iso laag te houden. Je ontkomt er dan niet aan om te werken met langere sluitertijden. In de avondfotografie is het daarom belangrijk om te werken met een statief. Het diafragma houd ik meestal rond de F11 voor de juiste scherpte in de foto. Ook in de avondfotografie is het belangrijk om rekening te houden met de hyperfocale afstand. Sinds dit jaar organiseer ik ook avondfotografie Photowalks in diverse steden. Leuke manier om samen te fotograferen en om van elkaar te leren.

Koppelpoort Amersfoort
Avondfotografie Amersfoort

Fotografie binnen:

Zeker bij slecht weer is het leuk om eens iets nieuws te proberen binnen in je huis. Je kunt hierbij denken aan foodfotografie of product fotografie. Als je Stockfotografie wilt gaan doen zijn dit goede onderwerpen. Op deze manier kun je ook nog wat bijverdienen met je hobby. Ook kun je aan de gang met patronen. Je kunt hierbij denken aan olie en water. Olie en water mengen niet en dit zorgt voor mooie fotogenieke patronen die je mooi kunt vastleggen. Wat ook een leuk effect geeft is een cd met een paar druppels erop. Als je dan zorgt voor het juiste licht (vanaf buiten of een lamp) zorgt dit voor mooie kleurpatronen.

Druppels op cd
Druppels op een cd

Komt dichterbij het onderwerp:

Ga je de natuur in om foto’s te maken probeer dan eens dichter op het onderwerp te komen. Je kunt letterlijk dichterbij gaan zitten maar je krijgt vaak een mooier effect door je brandpuntafstand aan te passen. Zeker tijdens het gouden uur zorgt dit voor een verrassend mooi effect.

Dichtbij tijdens het gouden uur

Laat je inspireren door anderen:

Laat je door anderen inspireren op social media. Zeker Instagram is hier een mooi medium voor. Op Instagram kun je bijvoorbeeld de Explore functie gebruiken of kun je zoeken op hashtags. Een mooie en leerzame manier om extra inspiratie op te doen. Een andere manier is om de galerijen op Zoom te bekijken. Het voordeel hiervan is dat je ook de EXIF data van de foto’s kunt zien. Dit is natuurlijk extra leerzaam en kun je zelf toepassen in de praktijk.

Delen: