
Het histogram is een grafiek die in de fotografie wordt gebruikt om de belichting van een foto te analyseren. Het histogram toont de verdeling van de helderheidswaarden van de pixels in de foto. Het toont dus hoeveel pixels er zijn in verschillende helderheidsniveaus, van de donkerste (zwarte) tot de lichtste (witte) pixels.
Histogram lezen. Hoe werkt dat? In een histogram wordt de horizontale as gebruikt om de helderheidswaarden van de pixels weer te geven, van 0 (zwart) aan de linkerkant tot 255 (wit) aan de rechterkant. De verticale as geeft het aantal pixels weer met die specifieke helderheidswaarde.
Het histogram kan worden gebruikt om te bepalen of een foto goed belicht is. Als het histogram zich voornamelijk aan de linkerkant van de grafiek bevindt, betekent dit dat de foto te donker is en als het histogram zich voornamelijk aan de rechterkant bevindt, betekent dit dat de foto overbelicht is. Een goed belichte foto heeft een histogram dat gelijkmatig verdeeld is over het hele bereik van helderheidswaarden, van zwart tot wit.
Het histogram kan ook worden gebruikt om problemen met de belichting op te sporen. Bijvoorbeeld als het histogram een piek heeft aan de rechterkant van de grafiek, kan dit duiden op overbelichting van bepaalde delen van de foto, zoals hooglichten of lichte achtergronden. Als het histogram een piek heeft aan de linkerkant van de grafiek, kan dit duiden op onderbelichting van bepaalde delen van de foto, zoals schaduwen of donkere achtergronden.
Fotografen kunnen het histogram lezen om de belichting van hun foto’s aan te passen. Door de belichting aan te passen op basis van het histogram, kunnen fotografen ervoor zorgen dat hun foto’s goed belicht zijn en dat details in zowel de hooglichten als schaduwen worden behouden.