Hyperfocale afstand

De Hyperfocale afstand wordt met name toegepast in de landschapsfotografie. Hier wil je vaak de grootst mogelijke scherpte bereiken.

De hyperfocale afstand is de afstand waarop je moet scherpstellen om de grootst mogelijk scherpte diepte te bereiken. De Hyperfocale afstand is afhankelijk van je diafragma, brandpunt afstand en type camera (full frame of APS-C crop). Je hebt hier formules voor maar er zijn diverse apps te downloaden waarmee je dit kunt berekenen en op internet kun je schema’s vinden die je kunt downloaden en meenemen in je fototas. Onderstaand vind je zo’n tabel. Deze is ook in PDF te downloaden (zie link onderaan deze pagina). Je ziet 2 tabellen, 1 voor een full frame camera en 1 voor een camera met een aps-c sensor (crop 1.5/1.6).

Als je scherpstelt op de hyperfocale afstand wordt alles scherp vanaf de helft van de hyperfocale afstand tot oneindig. Stel je hebt een full frame camera, je gebruik diafragma 11 met brandpuntafstand 35 mm. Als je dan scherpstelt op 3.6 meter dan wordt alles scherp vanaf 1.8 meter tot aan oneindig (aanvaardbaar scherp).

Op Youtube zijn genoeg filmpjes te vinden met uitleg in de praktijk.

Hyperfocale afstand fotografie

Klik hieronder om hem te downloaden in PDF.

Tevreden over de tabel met hyperfocale afstanden? Overweeg een kleine donatie:
Delen: