Inpixio photo studio 12 pro

Inpixio photo studio 12 pro
Inpixio photo studio 12 pro

Review van Inpixio photo studio 12 pro

Hoe ben ik bij deze software gekomen?

Ik was aan het Googelen naar software om snel achtergronden te kunnen blurren. Tot nu toe gebruik regelmatig de Google Foto’s app (betaalde versie) en dit werkt uitstekend maar ik zocht ook iets om dit op de laptop te kunnen doen. Ik heb meerdere programma’s waar dit mee kan maar niets is zo snel en goed als Google Foto’s. Na wat Googelen kwam ik bij Inpixio uit. Zij beweren dat hun software dit ook zo goed en snel kan.

Wat kost Inpixio photo studio 12 pro?

Als je naar de website gaat van Inpixio zie je dat het pakket 39,99 euro kost. Op het eerste gezicht lijkt dit eenmalig maar dit is het niet…. kom ik nog op terug.
Ik had op de bestelknop geklikt maar daarna ging ik eerst even wat anders doen. Bij Inpixio wordt dit denk ik gezien alsof je twijfelt en er verscheen een bericht op het scherm dat ik slechts 29,99 euro hoef te betalen als ik de bestelling afrondt. Oke prima, ik ging bestellen. Tijdens het bestellen zie je een aantal schermen met tekst die ik eigenlijk altijd gelijk weg klik 🙂
Daar zal dat waarschijnlijk ook de tekst hebben gestaan dat je een licentie voor een jaar koopt en dat het dus geen eenmalige aankoop betreft. Ik zag dit pas toen ik al klaar was met de bestelling en mijn account opende bij Inpixio om de software te downloaden. Na het downloaden en installeren opende ik het programma en stond er dat het een proefversie is. Nadat ik inlogde met de Mijn Inpixio gegevens werd het hele pakket vrijgegeven.

Eerste indruk:

Het eerste wat ik eens ging proberen was een achtergrond blurren van een foto uit mijn archief. Het onderwerp (persoon) op de foto werd met de AI techniek behoorlijk goed herkent en de achtergrond kon je verwijderen / aanpassen of blurren. Ik koos voor het laatste. Dat zag er al redelijk goed uit en je kan hier ook nog aanpassingen in maken. Ik mistte alleen 1 functie die Google Foto’s wel heeft en dat is het aanpassen van de diepte van de blur. Daarmee kan je de look van bepaalde foto’s erg verbeteren. Dat had ik ook naar Inpixio gestuurd omdat ik door het missen van deze functie niet veel had aan deze software. Al zitten er ook wel andere leuke functies in dit pakket maar goed. Niet veel later kreeg ik het aanbod om toch verder te gaan met dit pakket maar dan voor 14,99 euro. Nou voor dat geld wil ik het nog wel een kans geven.

Mijn ervaring met Inpixio photo studio 12 pro:

Installatie:

Zoals al eerder vermeld kom je er tijdens de installatie pas achter dat het geen lifetime licentie betreft maar slechts voor 1 jaar. Als je net als ik snel op next klikt zonder echt te lezen kom je er pas achteraf achter 🙂
De installatie ging verder vlot. Tijdens het opstarten komt je in een proefversie terecht. Als je vervolgens inlogt dan krijg je de volledige versie.

Beginscherm Inpixio photo studio 12 pro:

Zodra je het programma hebt geopend krijg je 5 opties te zien, nl:

  • Achtergrond verwijderen.
  • Hemel vervangen
  • Objecten wissen
  • Fotomontage maken
  • Foto bewerken

Mogelijkheden per optie:

Achtergrond verwijderen:

Als je hier op klikt moet je eerst een foto op je computer selecteren die je wilt gebruiken. Vervolgens gaat de Inpixio AI de achtergrond gelijk verwijderen. Je houdt een foto over met een transpartante achtergrond. Je krijgt nu de optie om de achtergrond een kleur te geven, een afbeelding als achtergrond te gebruiken of de achtergrond te vervagen. Ook kun je hier nog een aanpassing maken aan je selectie. Over het algemeen werkt dit best goed maar zoals eerder benoemd mis ik hier wel de functie om de diepte van de vervaging aan te passen. Een optie die Google Photo’s en Luminar NEO wel hebben.

Hemel vervangen:

Dit is een functie die je misschien kent uit Luminar. Als je deze optie selecteert open je weer een foto vanaf je computer en zal de software gelijk weer beginnen met het automatisch herkennen van de lucht. Vervolgens kun je kiezen uit een aantal luchten die in het programma zitten of zelf een lucht kiezen die je hebt opgeslagen op je computer. Ik moet zeggen dat ik deze functie niet snel zal gebruiken. Het heeft eigenlijk nog weinig met fotografie te maken. Misschien leuk als je twee van je eigen foto’s gebruikt maar verder geen meerwaarde voor mij. Als je eenmaal een lucht hebt gekozen kun je hier nog een aantal standaard aanpassingen in maken zoals de temperatuur en belichting van de lucht. De rand van de gekozen lucht en de selectie kun je ook nog aanpassen om het allemaal er wat beter te laten uitzien.

Objecten wissen:

Zoals de naam al doet vermoeden kun je met deze functie ongewenste objecten in je foto verwijderen. Ook kun je hier een deel van je foto klonen. Beide functies vind je bijna in elk fotobewerkingspakket en heeft voor mij dan ook geen toegevoegde waarde. Het werkt echt niet verkeerd maar Photoshop, Lightroom, Affinity Photo of Luminar werken minimaal net zo goed om dit te doen.

Fotomontage maken:

Met deze functie kun je leuke/grappige maar eenvoudige fotomontages maken. Je kunt kiezen uit de opties omslagen (tijdschriften), kaarten en leuk (grappige achtergronden). Je gekozen foto wordt in deze montage verwerkt. Je kunt vervolgens eigen foto’s aan de montage toevoegen, tekst toevoegen en nog kiezen voor diverse kapsels, brillen en hoeden. Het is allemaal behoorlijk basic maar je kunt op een snelle manier een leuke fotomontage maken.

Foto bewerken:

Dit zijn de standaard bewerkingen die we allemaal kennen uit bijvoorbeeld Lightroom maar dan met een stuk minder opties. De mogelijkheden die er in zitten zijn:

  • Foto automatisch verbeteren.
  • Filters toepassen.
  • Foto croppen.
  • Gereedschappen zoals aanpassingen in de belichting, temperatuur, kleuren, vignettering, filmkorrel, vervaging met maskers en het toevoegen van kaders.

Geen spectaculaire functies die we in andere software niet tegenkomen.

Conclusie:

Een redelijk goedkoop alternatief voor andere software pakketten. Leuk voor een hobbyfotograaf die weinig tijd kwijt wil zijn aan de nabewerking. De standaard opties voor de nabewerking zitten er wel in maar het kan niet tippen aan Lightroom of Luminar Neo. De reden dat ik pakket ging proberen was het vervagen van de achtergrond. Deze optie viel mij erg tegen. Ik doe dit nu in Luminar Neo en dat bevalt een stuk beter met veel meer opties. Inpixio photo studio 12 pro staat nu op mijn laptop te wachten totdat de licentie is verlopen. Ik zal hem zeker niet verlengen.

Delen: