Kaderen compositie

Kaderen compositie

In de fotografie verwijst kaderen naar het gebruik van elementen in de omgeving om het onderwerp van de foto te omlijsten en de aandacht van de kijker naar het onderwerp te richten. Het is een techniek om de compositie te verbeteren en kan worden gebruikt om de diepte te vergroten, de aandacht te vestigen op een specifiek onderdeel van de scène en de emoties en sfeer van de foto te beïnvloeden.

Er zijn verschillende manieren om kadering in de fotografie toe te passen, zoals:

  • Fysiek kaderen: Dit houdt in dat je objecten in de omgeving van het onderwerp van de foto gebruikt om het onderwerp te omlijsten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het gebruik van een raamkozijn, een deuropening, een tak van een boom of de boog van een brug.
  • Natuurlijk kaderen: Dit houdt in dat je de natuurlijke elementen in de omgeving van het onderwerp van de foto gebruikt om het onderwerp te omlijsten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het gebruik van bomen, struiken, bergen of rotsformaties.
  • Kunstmatig kaderen: Dit houdt in dat je gebruik maakt van kunstmatige elementen in de omgeving van het onderwerp van de foto om het onderwerp te omlijsten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het gebruik van gebouwen, bruggen of hekken.

Het doel van kaderen in de fotografie is om de kijker te helpen zich te concentreren op het onderwerp van de foto en om de aandacht te vestigen op de belangrijkste elementen van de scène. Door gebruik te maken van kadering kun je de compositie van je foto’s verbeteren en een meer interessante en boeiende foto creëren.

Delen: