Tips voor de beginnende fotograaf

Leer je eigen camera kennen.

Voordat je (dure) aankopen gaat doen, verdiep je eerst in de camera en alle technieken.

Leer de belichtingsdriehoek.

Licht is het belangrijkste in de fotografie. Dit bepaal je (voornamelijk) met het diafragma, sluitertijd en ISO.

Verdiep je in de compositie.

Zoek een onderwerp in een foto. Maak gebruik van de regel van derden. Maak gebruik van leidende lijnen en vooral…. kom dichterbij je onderwerp. Dit kun je doen door een paar stappen vooruit te maken of gebruik te maken van een Zoomlens.

Youtube.

Op Youtube is ontzettend veel te vinden over fotografie. Dit is een goede (gratis) manier om goed te leren fotograferen,

(Online) cursus volgen.

Wil je er nog verder in verdiepen dan kun je een (online) cursus gaan volgen. Dit kan bijvoorbeeld bij Photofacts en Soofos.

Fotografeer in RAW.

Bij de meeste camera’s kun je kiezen of je foto’s wil maken in RAW formaat of Jpeg formaat. Bij RAW wordt er veel meer informatie opgeslagen in het bestand. Dit is ideaal voor de nabewerking omdat je dan zonder kwaliteitsverlies nog van alles kunt aanpassen zoals de belichting en witbalans. RAW neemt wel veel meer ruimte in beslag dan Jpeg. Houd hier rekening mee met de aanschaf van een geheugenkaart.
Bij steeds meer camera’s kun je ook kiezen om te fotograferen in RAW en Jpeg tegelijk. De RAW kun je dan gebruiken voor de nabewerking en de Jpeg om het gelijk te delen via je Social Media. Dit heeft mijn persoonlijke voorkeur (al neemt dit uiteraard de meeste ruimte in beslag op je geheugenkaart).

Camera stil houden.

Beweging zorgt voor onscherpe foto’s. Op een mooie zonnige dag buiten zal het prima gaan maar als het iets donkerder (grauwer) wordt dan zal de sluitertijd langer worden en heb je meer kans op bewegingsonscherpte. De beste manier om dit te voorkomen is om gebruik te maken van een statief.

Nabewerking.

Verdiep je in een programma voor de nabewerking van de foto’s. Adobe Lightroom is erg populair maar ook behoorlijk duur (12,09 euro per maand). Affinity Photo en Luminar zijn goede alternatieven en je betaalt eenmalig een bedrag.

Ben je een beginnende fotograaf en heb je vragen? Wordt dan lid van de Facebookgroep: Fotografie tips voor beginners.

Hieronder kun je een pdf downloaden met de basis uitleg en instellingen in de fotografie:

Tevreden over de download? Overweeg een kleine donatie:




Delen: