Verschil Crop camera en Full-frame camera

Een crop camera en een full-frame camera verschillen in de grootte van de beeldsensor die zij gebruiken. De beeldsensor is het onderdeel van de camera waar de beelden op worden vastgelegd.

Een full-frame camera heeft een beeldsensor die dezelfde afmetingen heeft als een stuk film van 36mm x 24mm, wat de standaard is voor traditionele filmfotografie. Dit betekent dat de beeldsensor een groter oppervlak heeft en daarmee in staat is meer licht op te nemen, waardoor de foto’s scherper en met meer detail zijn. Full-frame camera’s zijn ook beter in staat om achtergrondonzichtbaarheid (bokeh) te creëren en kunnen betere prestaties leveren bij weinig licht.

Een crop camera daarentegen heeft een kleinere beeldsensor, die meestal ongeveer de helft van de grootte van een full-frame sensor is. Dit betekent dat de beeldsensor minder licht opneemt en daarmee niet zo scherp en gedetailleerd is als bij een full-frame camera. Echter, crop camera’s hebben meestal een verhoogde brandpuntsafstand, omdat de beeldsensor kleiner is. Hierdoor zijn ze beter geschikt voor sport- en natuurfotografie waarbij een vergroting nodig is.

In het algemeen is een full-frame camera beter voor professionele fotografie en is het een betere keuze voor landschapsfotografie, portretfotografie en nachtfotografie, terwijl een crop camera een meer betaalbare optie is en beter geschikt is voor sport- en natuurfotografie.

Wat zijn de voordelen van een Full-frame camera?

 • Groter beeldsensor: De grotere beeldsensor van een full-frame camera levert scherpere en gedetailleerdere beelden, omdat het meer licht opneemt.
 • Beter bij weinig licht: Full-frame camera’s presteren beter bij weinig licht, omdat ze meer licht kunnen opvangen en dus minder snel bewogen beelden opleveren.
 • Mooiere achtergrondonzichtbaarheid: De grotere beeldsensor van een full-frame camera maakt het mogelijk om meer diepte en achtergrondonzichtbaarheid te creëren, wat leidt tot mooiere portretten en meer sfeervolle landschapsfoto’s.
 • Minder beeldvervorming: Full-frame camera’s hebben minder beeldvervorming dan crop camera’s, vooral bij brede groothoeklenzen.
 • Betere kwaliteit van de beelden: Full-frame camera’s produceren algeheel hogere beeldkwaliteit en precisie, waardoor ze beter geschikt zijn voor professionele fotografie.
 • Meer flexibiliteit: Full-frame camera’s bieden meer flexibiliteit en keuzemogelijkheden in termen van lenzen en accessoires, omdat ze compatibel zijn met een groter aantal lenzen en accessoires van verschillende merken.

Wat zijn de voordelen van een Crop camera?

 • Lichtere en compacter: Omdat de beeldsensor kleiner is, zijn crop camera’s meestal lichter en compacter dan full-frame camera’s, wat ze makkelijker te dragen maakt en een goede optie is voor reisfotografie en outdoor-activiteiten.
 • Betaalbaarder: Crop camera’s zijn meestal betaalbaarder dan full-frame camera’s, waardoor ze een meer toegankelijke optie zijn voor beginner- en hobbyfotografen.
 • Verhoogde brandpuntsafstand: De kleinere beeldsensor van een crop camera betekent een verhoogde brandpuntsafstand, wat betekent dat je meer vergroting krijgt bij het gebruik van dezelfde lens. Dit maakt ze bijvoorbeeld geschikter voor sport- en natuurfotografie.
 • Hogere beeldsnelheid: Crop camera’s hebben vaak een hogere beeldsnelheid, wat betekent dat ze meer beelden per seconde kunnen vastleggen. Dit is handig bij het fotograferen van bewegende onderwerpen.
 • Grotere keuze aan lenzen: Crop camera’s kunnen meestal lenzen gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor APS-C beeldsensoren, wat betekent dat er een grotere keuze aan lenzen beschikbaar is.
 • Krachtigere autofocus: Veel crop camera’s hebben krachtigere autofocus-systemen dan full-frame camera’s, waardoor ze beter presteren bij het fotograferen van snelle bewegende onderwerpen.

Bekijk hier de Full-frame camera’s op Cameranu.nl

Bekijk hier de Crop camera’s op Cameranu.nl

Delen: